- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
Danes bo Idrija zopet oživela s celodnevno prireditvijo Praznik idrijskih žlikrofov. Organizator, Zavod ID20, ki dogodek organizira ob podpori Občine Idrija in glavnega sponzorja NLB-Nove Ljubljanske banke, je tudi letošnji festival zasnoval kot kulinarično popotovanje od tradicionalnih do sodobnih okusov idrijskih žlikrofov, program celodnevnega dogodka pa bo ponudil tudi drugo kulinarično, zabavno in glasbeno dogajanje ter raznovrstno ponudbo rokodelskih in drugih izdelkov blagovne znamke Idrija izbrano. Festival se bo tudi tokrat odvijal v idrijski Mejci, ki je zaradi sence dreves in bližine Idrijce primerno prizorišče za največji poletni kulinarični dogodek na Idrijsko-Cerkljanskem.
Idrijski žlikrofi so od leta 2010 kot zaščiten proizvod vpisani v register pri Evropski komisiji, od leta 2002 pa so kot poseben kmetijsko-živilski proizvod na ravni Slovenije dobili status »Zajamčena tradicionalna posebnost«. Surovine za žlikrofe, postopek njihove priprave ter oblika so zaščiteni, omake in priloge pa so tiste, ki jim lahko dajo povsem nov okus.
»Praznik idrijskih žlikrofov v ospredje ne postavlja le idrijskih žlikrofov s tradicionalnimi in sodobnimi okusi, ampak tudi drugo idrijsko kulinariko, predstaviti želimo tudi sorodne jedi iz drugih slovenskih krajev, ki so del naše dediščine,» pojasnjuje Drejc Kokošar iz Zavoda ID20.
Obiskovalcem Praznika idrijskih žlikrofov bodo ponudniki in certificirani proizvajalci idrijske žlikrofe postregli s tradicionalno bakalco in tudi izvirnimi, neobičajnimi omakami in prilogami: na kremi iz postrvi, s čipsom iz stebla čebule in maline, z natrgano slanino, kot veganske žlikrofe z bučkami v pestu in indijskimi oreščki ... Odziv obiskovalcev lanskoletnega festivala na tako raznovrstne okuse je bil velik, saj so vsi ponudniki skupaj skuhali in postregli več kot tono idrijskih žlikrofov.
Novost letošnjega festivala je sladki otrok, na katerem bodo predstavljene tradicionalne sladke jedi iz drugih krajev, kot so kobariški štruklji, prfarski štrukljevec ali ribniški žinkrofi.
Tudi letos bo potekalo tekmovanje ekip lovskih društev z Idrijskega v kuhanju divjačinske bakalce, pestra bo sejemska ponudba rokodelskih in kulinaričnih izdelkov s certifikatom Idrija izbrano, s katerim se ponaša tudi Praznik idrijskih žlikrofov, letos pa se bodo s svojimi kolektivnimi blagovnimi znamkami predstavile tudi nekatere druge regije v Sloveniji, odvijal se bo pester otroški program. »Veselimo se tudi gostov iz rudarskega Hrastnika, ki bodo s seboj pripeljali svojo pihalno godbo. Ta bo skupaj z idrijskimi godbeniki glasbeno popestrila dogajanje, predstavili se bodo tudi s svojo knapovsko kuhinjo in jedjo funšterc ter z marionetnim gledališčem,« izpostavlja Kokošar.
Sodelovali bodo tudi tekmovalca MasterChef Slovenija Adam Šerc in Ljubislav Petrovski, lokalni pivovarji in vinar iz Brd, obiskovalci bodo lahko izbirali med bogato ponudbo koktejlov, za glasbeno popestritev pa ansambel Suho cvetje in Ante Upedanten Banda, na prizorišču bo na ogled nagrajeni vlaknocementni stol iz kolekcije vrtnega pohištva Concrete Garden.
Mestni muzej Idrija je za obiskovalce pripravil ogled idrijske kamšti, ki stoji sredi festivalskega prizorišča, ter v bližnjem Kajzer parku predstavo o Melhiorci. Na ogled bodo tudi idrijski grad, Antonijev rov, Topilnica Hg, Center za obiskovalce Geoparka Idrija in druge zanimivosti mesta.
Metka Rupnik
Foto: Natalie Rupnik