- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
Jutri v Idrijo ponovno prihaja Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga organizira zavod ID20, in vsako leto v idrijski park Mejca privabi različne ponudnike, ki obiskovalcem ponudijo klasične in nekonvencionalne izvedbe te tradicionalne jedi. Svojo interpretacijo jedi bodo predstavili tudi tekmovalci iz kuharskih oddaj, med njimi bosta tudi kuharja Klemen Skubic in Karim Merdjadi. Festival pa bo imel tudi dobrodelno noto.
Kot pravi direktor Zavoda ID20 Matevž Straus je Praznik idrijskih žlikrofov postal tradicionalna prireditev, ki so jo prvič organizirali več kot deset let nazaj v okviru praznovanja Dneva krajevne skupnosti mesto Idrija. Dodaja, da je v teh letih dogodek že prerasel okvirje mesta, in je postal regionalni praznik, tako tudi letos pričakujejo obiskovalce tudi iz drugih krajev.
Kot je izpostavil Straus bo ponudba na letošnjem festivalu resnično pestra, predvsem bo kar nekaj ponudnikov žlikrofe pripravilo na nekonvencionalen način. Letos bodo to denimo žlikrofi z muflonovim ragujem, z jurčki in gamberi, na postelji iz lisičk, s pestom iz bazilike in praženih arašidov, s tartufato, lešniki in parmezanom, s praženimi telečjimi jetrci in čebulo, z zajčkom, s suhim mesom in ocvirki, s popečeno bučo, z omako iz artičok in graha, s pomarančo omako, s tunino omako, z natrgano svinjino in še veliko zanimivih kombinacij se bo našlo. Pozabili ne bodo niti na vegi in veganske žlikrofe. Brez klasike pa tudi letos ne bo šlo, na voljo bodo tudi žlikrofi z bakalco, poleg tega pa se bo tudi letos osem lovskih družin pomerilo v tekmovanju za naziv JagerChef, potekalo bo namreč tekmovanje, kdo pripravi najboljšo tradicionalno bakalco.
Jutri pa bo v Idriji tudi kar nekaj znanih obrazov, žlikrofe vam bo tako pripravila tekmovalka MasterChefa Brina Robinik Kobal, ki bo pripravljala piščančjo bakalco, Klemen Skubic jih bo pripravil z govejimi lički in korenčkovo kremo, Nik Marolt pa pripravlja »zero waste« omako za idrijske žlikrofe. Na dogodku pa ne bodo pozabili na kuharja pokojnega Boštjana Novaka, pripravili bodo namreč idrijske žlikrofe po receptu, ki ga je zasnoval, ko je na festivalu pred sedmimi leti prvič sodeloval.
Straus dodaja, da k ponudbi idrijskih žlikrofov vedno dodajo tudi tako imenovane »bratrance idrijskih žlikrofov«, letos si bodo tako obiskovalci lahko privoščili Prfarske štruklje, skutne štruklje s sirom Tolminc, bovške krafe, vse skupaj pa bodo zaokrožili z izborom vin in ponudbo piv dveh lokalnih pivovarjev.
Z letošnjo izvedbo Praznika idrijskih žlikrofov so organizatorji poenostavili tudi način plačevanja hrane in pijače na dogodku, uvedli so plačevanje s predplačniško kartico, ki obiskovalcem omogoča tudi popuste pri ogledu idrijskih znamenitosti.
Letošnjemu festivalu pa so dodali tudi dobrodelno noto, saj kot pravi Straus letošnje poletje, ni vsem prizaneslo, in da bi omilili stiske ljudem, ki so jih prizadele poplave, bodo to soboto zbirali tudi donatorska sredstva. Donacije v poljubnem znesku bodo obiskovalci lahko nakazali na INFO stojnici, vsa zbrana sredstva pa bodo organizatorji nakazali organizaciji Rdeči križ Slovenije. Prav tako bo Mestni muzej Idrija na svoji stojnici zbiral sredstva za obnovo spomenikov kulturne dediščine, ki so jih prizadele ujme – med njimi je predvsem Partizanska bolnica Franja.
Pripravili so tudi pester program za otroke z mobilno igralnico Mladinskega centra in gledališko predstavo. Letos pa bo premierno na Prazniku idrijskih žlikrofov tudi kreativni program, na katerem se bodo predstavili rokodelci in ustvarjalci z območja Idrije in okolice, na tržnici izdelkov Idrija Izbrano se bodo predstavili rokodelci in drugi ponudniki lokalnih izdelkov in pridelkov. Posebno vzdušje pa bodo tudi letos ustvarili stari znanci festivala, in sicer glasbeni trio Suho cvetje, v večernih urah pa se bo okrepil v Ansambl Ikebana. Festival bo potekal med 10. in 22. uro.
Maja Vojska